Exclusief kijkje achter de schermen bij NSJ voor scholieren

Blog door: Sanne van Geffen, projectmedewerker festivalteam (portefeuille Dieper in de Stad)

Generatie inspiratie. Zo noem ik het. Het leren en inspireren van elkaar tussen verschillende generaties. De festivalorganisatoren van nu en de organisatoren van de toekomst. In dit specifieke geval gaat het om de organisatoren van North Sea Jazz en de scholieren van de Wentink Event Academy van Zadkine. De scholieren boften met een exclusief kijkje achter de schermen bij North Sea Jazz in Ahoy!

IMG_2906

North Sea Jazz, een van de grootste en bekendste festivals van de stad, had dit jaar heel wat te vieren. Zo is het festival 40 jaar geleden ontstaan en was het, het tiende jaar dat het in Rotterdam plaats vond. Een rijke geschiedenis dus en een berg met ervaring. Een berg waar de komende generatie festivalorganisatoren veel van heeft geleerd en wat fijn dat North Sea Jazz dat met ze wilde delen.

De dinsdag voorafgaand aan het festival zijn een 20 tal scholieren op bezoek geweest bij Jan Willem Luyken (festivaldirecteur), Junior van der Stel (de marketing en communicatiespecialist), Scal Langelaan (hoofd productie) en Ruud van Buren (draagt zorg voor de health en safety tijdens en in aanloop naar het evenement). Alle vier de mannen hebben de scholieren uitgebreid vertelt over het festival en wat er allemaal bij komt kijken. Want wist je dat:

…er in de concertzalen lappen schapenwol hangen om de akoestiek te verbeteren?
…dat er rode stop knoppen zijn waarmee in het geval van calamiteiten in 1 keer alles stop  gezet kan worden?
…dat het maximum aantal decibel wat ten gehore gebracht mag worden 103 db is?

Nee inderdaad, dat wist ik tot nu toe ook niet.

IMG_2914

Met een door informatie gevuld hoofd was het na de vier presentaties ondertussen tijd geworden om ook de maag te vullen. We mochten aanschuiven bij de mannen en vrouwen die in Ahoy bezig waren om alle podia’s, barren en kleedkamers op te bouwen voor het evenement. Bruine boterhammen met ham, kaas en chocopasta voor de zoetekauw was wat de pot schafte. Een appel en een sinaasappel voor de nodige vitamines en daarna gingen we door naar het tweede gedeelte van het bezoek: een rondleiding!

IMG_2912

Jan Willem heeft ons een exclusief kijkje gegeven in de Maas, Nile, Mississippi (zo heten de zalen tijdens North Sea Jazz) en de kleedkamers. Dat is een bijzondere ervaring kan ik je vertellen. Weten dat je op het podium staat waar later dat weekend John Legend, Lionel Richie en Mary J. Blige ook zullen staan! Om maar een paar namen te noemen.

Een paar dagen later stond ik niet meer op het podium, maar ervoor. Terwijl ik aan het genieten was van een optreden van Paolo Nutini gleden mijn gedachten weer even terug naar het bezoek met de scholieren. Toen ik daaraan terug dacht, bedacht ik me hoe bijzonder het zou zijn dat over een aantal jaar een van die 20 scholieren hier wellicht ook een rondleiding zou geven aan de nieuwe generatie, kortom generatie inspiratie! Om zo met elkaar de festivals, zoals North Sea Jazz, een lang leven te kunnen geven met de allerbeste organistoren.

IMG_2996

Van de ontmoeting tussen de studenten en de organisatie van het North Sea Jazz festival werd ook een videoverslag gemaakt. Deze kun je hieronder bekijken:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s